Jobcoaches aan het woord

Cinthia van de Wardt en Maartje Troost volgenden de opleiding Jobcoach Nieuwe Stijl bij de PHH Academie, nu werken beiden als jobcoach bij Sterk in Werk.
Cinthia van de Wardt Jobcoach Sterk in Werk

Geen junior meer
Cinthia van de Wardt (26) uit Waalwijk kreeg na het behalen van haar Hbo-diploma tot sociaal pedagogisch hulpverlener in 2016 de kans om bij Sterk in Werk, Koraal aan de slag te gaan als junior jobcoach in combinatie met de opleiding Jobcoach Nieuwe Stijl. In september 2017 heeft ze deze opleiding van de PHH Academie en Koraal succesvol afgerond.

“Ik heb de opleiding als bijzonder zinvol ervaren. Mensen die iets met arbeidstoeleiding of trajectbegeleiding willen doen of jobcoach willen worden, kan ik deze opleiding ten zeerste aanraden. Praktijk en theorie zijn heel goed aan elkaar gekoppeld waardoor de stof direct van toepassing is op jouw eigen casussen. De docenten geven heel snel feed back op de gemaakte opdrachten. Je weet onmiddellijk wat je goed hebt gedaan en welke zaken eventueel beter kunnen.

In mijn werk is het belangrijk dat je kunt inschatten wanneer er een goede match is tussen een cliënt en een bedrijf. Tijdens de opleiding leer je om die match een zo goed mogelijke kans van slagen te geven aan de hand van een uitgebreide intake, cliëntprofielen en werkplekprofielen. Je leert op een goede manier naar je cliënt te kijken. Wie is hij? Wat wil hij? Welke capaciteiten heeft hij? Maar het is net zo belangrijk om te achterhalen waaraan de (potentiële) werkgever behoefte heeft. Die moet uiteindelijk ook tevreden zijn, het mes snijdt aan twee kanten.

Ik haal veel voldoening uit mijn werk. Het is hartstikke fijn om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een baan te begeleiden. Mensen bloeien op als ze zich nuttig voelen. Werken is goed voor de sociale contacten, je krijgt een ritme, hebt een reden om op te staan; kortom je leeft ergens voor. Het motto bij Sterk in Werk is: Thuiszitten is geen optie. Als dat kwartje valt bij mensen, ben ik blij. Natuurlijk moet het werk wel passend zijn.

Omdat ik een zus met autisme heb, ben ik als student een opleiding in de zorg gaan volgen. Ik wilde haar beter begrijpen. Dat is gelukt. Vroeger wilde ik het liefst met dieren werken, maar vanwege persoonlijke omstandigheden zijn het mensen geworden. Ik vind het heel fijn dat ik van betekenis kan zijn voor mensen die, zoals ik het zeg, een extra handleiding hebben. Met de opleiding Jobcoach Nieuwe Stijl ben ik daar weer beter in geworden en is het woordje junior komen te vervallen.”

Maartje Troost Jobcoach Sterk in Werk

Met open blik kijken
Maartje Troost (29) uit Breda was na tien jaar klaar met haar baan als persoonlijk begeleider van mensen met een beperking in hun thuissituatie. Tijdens haar werk kwam ze in aanraking met een jobcoach en raakte meer dan geïnteresseerd in deze voor haar nieuwe wereld. Ze werd nog enthousiaster na een dagje meelopen en besloot - op eigen initiatief en kosten - om de opleiding Jobcoach Nieuwe Stijl van de PHH Academie en Koraal te gaan doen. In juni van dit jaar heeft ze de opleiding afgerond.

“Ik heb het geluk gehad dat ik in november vorig jaar na een eerdere afwijzing op een sollicitatie als jobcoach bij Sterk in Werk er wel stage mocht lopen. Ik heb de opleiding dus kunnen combineren met mijn werk gedurende de stage waardoor ik snel in het werk heb kunnen groeien. Dat heeft er toe bijgedragen dat Sterk in Werk, Koraal mij per 1 februari van dit jaar een baan heeft aangeboden waar ik super blij mee ben.

De opleiding vond ik leuk en leerzaam. De doelgroep was voor mij bekend, maar het werkveld zeker niet. Ik heb veel geleerd op het gebied van wet- en regelgeving, wat er allemaal bij komt kijken om een cliënt aan het werk te krijgen. Je leert ook veel over jezelf; hoe ga je met cliënten en óók werkgevers om. Mijn belangrijkste les is dat ik steeds opnieuw met open blik naar alles moet kijken en niet van aannames mag uitgaan. Pas dan kun je goed zien.

Ik heb een groot empathisch vermogen en ben in staat om dichtbij de cliënt te komen. Dat is ook noodzakelijk om hem goed te kunnen ondersteunen. In dit werk behaal je vaak sneller resultaten dan verwacht. Een cliënt is soms wat gesloten en lijkt misschien wel ongemotiveerd om in beweging te komen, maar na een paar goede gesprekken is hij om en weet ik wie hij is, waar hij goed in is en waar hij blij van wordt. Als het vervolgens lukt om zo iemand op de juiste plek te krijgen, ben ik gelukkig. Dan ga ik echt zingend in mijn auto naar huis.

Het spreken met en coachen van de jongeren en de contacten met de werkgevers vind ik steeds een uitdaging. Het doel is altijd participeren in de maatschappij, maar er zijn vaak nog een hele hoop stapjes nodig om dat te bereiken. Om die stapjes samen met cliënten te onderzoeken en hen daarin te begeleiden en ondersteunen is prachtig werk. Uiteindelijk willen we allemaal het liefst op eigen benen staan, dat geldt ook voor onze cliënten. Het geeft voldoening dat ik daaraan mijn steentje mag bijdragen.”