Meedoen is voor iedereen: Maick werkt zelfstandig aan dakluiken

09-10-2018
Iedereen wil meedoen in de wereld, ook de cliƫnten en leerlingen van Koraal. Dat noemen we participatie. Meedoen geeft een goed gevoel en zorgt ervoor dat er uiteindelijk minder zorg nodig is. Het streven van Koraal is namelijk niet om zoveel mogelijk zorg en ondersteuning te bieden. Nee, ons doel is om ervoor te zorgen dat mensen zo zelfstandig mogelijk kunnen meedoen aan de maatschappij.

Samen met cliënten, leerlingen, ouders en verwanten zoekt Koraal naar hoe iemand op zijn eigen manier maximaal kan meedoen. Dat is voor iedereen anders. De één wil graag meedoen aan een kaartavond in het buurthuis, de ander wil het liefst een baan bij een supermarkt. En weer een ander woont het liefst met anderen, onder begeleiding, in een gewone buurt.

Maick Lucassen uit Geldrop weet heel goed waar hij over vijf jaar wil staan. “Dan heb ik het begeleid wonen traject afgerond, woon ik zelfstandig in Eindhoven of omgeving en heb ik een hond.” Maick werkt fulltime bij VDL Bus Modules in Valkenswaard op de afdeling daken. De 23-jarige Brabander met autisme in combinatie met ADHD is de afgelopen twee jaar prima begeleid door jobcoach Jos Groen van Koraal Sterk in Werk. “Maick kan bijna helemaal zelfstandig werken”, zegt Groen. “Binnenkort kunnen we hem met een gerust hart loslaten.”

Maick is heel tevreden met zijn baan. Op de afdeling daken is hij één van de monteurs van de dakluiken in het dak van een bus. Redelijk afwisselend werk waarbij om de zoveel tijd toch dezelfde handelingen moeten worden verricht. Gaten boren, kitten van het dakluik, antenne plaatsen, Maick kan en doet het allemaal. “Ik heb een vaste werkplek en ik weet wat ik moet doen. Dat geeft mij rust in mijn hoofd. Ik werk hier graag en vind het fijn om mijn eigen geld te verdienen. Ik voel me volwaardig lid van de VDL-familie.”

Jobcoach Jos Groen: “Deze baan heeft Maick veel gebracht. Hij verdient zelfstandig zijn inkomen waardoor hij zijn rijlessen heeft kunnen betalen en een auto kan rijden. In het weekend heeft hij geld om wat leuks doen. Hij kan ieder jaar een seizoenkaart van zijn favoriete club PSV kopen. En vanaf komende zomer gaat hij begeleid zelfstandig wonen. Maick heeft zijn sociale contacten uitgebreid. Heeft succeservaringen opgedaan en zijn mbo-opleiding – assemblagetechnicus mobiliteitsbranche niveau 2 – voltooid. Van een aanvankelijk wat onzekere jongen is hij uitgegroeid tot een zelfverzekerde jongeman. Ik zie iemand die trots is op zichzelf. Maick doet écht mee in de maatschappij.”

Volledig artikel
Lees hier het volledige artikel over Maick Lucassen

Deel deze pagina op