Koraal-apps genomineerd voor Gehandicaptenzorgprijs 2018

12-09-2018
In de zorg worden allerlei slimme oplossingen ontwikkeld die ervoor zorgen dat mensen met een beperking hun leven zelf beter kunnen organiseren. Bijvoorbeeld games die het nadenken over eigen gevoelens en gedachten stimuleren of apps die de zelfredzaamheid bevorderen. Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) organiseert dit jaar voor de zevende keer de Gehandicaptenzorgprijs met als doel het stimuleren van kennisontwikkeling en kwaliteitsverbetering. De inzendingen voor de Gehandicaptenzorgprijs 2018 zijn inmiddels beoordeeld door een vakjury met als resultaat een ‘shortlist’, bestaande uit tien genomineerden. Koraal is met maar liefst twee apps vertegenwoordigd: de app Jong & Zwanger en de app signaLEREN.

Jong & Zwanger
Voor jonge (aanstaande) moeders met een licht verstandelijke beperking ontwikkelde Koraal een app waarin alle belangrijke informatie voor zwangere meiden is gebundeld op één centrale plek. De app is gemakkelijk in het gebruik en voorzien van veel visuele ondersteuning. Naast de toekomstige moeder kunnen ook hulpverleners van het Street-wise team van Koraal én het netwerk van de zwangere gebruik maken van de app. De app helpt jonge moeders bij praktische ondersteuning, door bijvoorbeeld een seintje te geven wanneer het tijd  is voor een flesje voor de baby. Er kan ook een instructie worden toegevoegd van hoe je een flesje klaarmaakt of een filmpje van dit proces. Zo kan de app helemaal worden afgestemd op de cliënt. Daarnaast bevat de app Jong & Zwanger een agendafunctie. In deze agenda kunnen alle betrokken partijen hun afspraken vastleggen, zodat de zwangere, haar netwerk en de hulpverlening, een compleet overzicht hebben van alle afspraken.

signaLEREN
De app signaLEREN is bedoeld voor jeugdigen die veel te maken hebben met oplopende spanning en hier last van hebben. De app helpt om deze spanning te verminderen. Door de app signaLEREN te gebruiken kunnen jeugdigen eenvoudig herkennen in welke fase van spanningsopbouw ze zitten. Vervolgens stelt de app activiteiten voor die kunnen helpen om de spanning te verminderen. Denk hierbij aan het bekijken van een filmpje, het beluisteren van een geluidsfragment of het gebruiken van een andere app. Gedragsescalaties en emotionele uitbarstingen kunnen hierdoor worden voorkomen.

De jeugdige kan zelf aangeven op welke manier de app ondersteuning moet bieden. Zo is er een eenvoudig model en twee moeilijkere modellen. Welk model het beste bij de jeugdige past, is afhankelijk van de mate waarin hij of zij in staat is om gedrag, gevoel en gedachten bij zichzelf te herkennen. De app signaLEREN is beschikbaar voor zorgorganisaties en onderwijsinstellingen.

Volledig artikel
Lees hier het volledige artikel over de genomineerde apps en de Gehandicaptenzorgprijs 2018

Meer informatie
Bekijk een filmpje van de app Jong & Zwanger
Bekijk de demo van de app signaLeren

Deel deze pagina op