Het succesverhaal van Arthur

08-03-2017
Dit is het succesverhaal van Arthur, hij is 17 jaar en woont in Teteringen. Hij staat hier op de foto op zijn stage in zijn ‘uniform’ als Fysiotherapeut. Het verhaal van Arthur is een heel mooi voorbeeld van een succesverhaal, wat erg leuk is om te delen. Zijn jobcoach heeft hem daarom geïnterviewd en samen hebben ze er dit verslagje van gemaakt:

Hoe ben je bij Sterk in Werk terecht gekomen?

Van jongs af aan is bekend dat ik hoogbegaafd ben. Ik heb hierdoor op de basisschool een klas overgeslagen en ik heb twee verrijkingsklassen gevolgd. Vanaf de start op de middelbare school heb ik veel verzuimd vanwege lichamelijke klachten. Hierdoor zijn er onderzoeken en tests afgenomen waaruit de diagnose Asperger is gekomen. Ook later, in HAVO 3 van het Brederocollege, kreeg ik weer last van lichamelijke klachten en had ik wederom veel verzuim. Dit kwam voort uit overprikkeling en stress. Hierdoor zijn we naar andere mogelijkheden gaan zoeken. We zijn begonnen met een dagbehandeling die niet naar onze wens te werk ging. Daarna hebben we een gesprek gehad op mijn laatste school, Het Brederocollege, om te brainstormen over mogelijke andere oplossingen. Hier werd Sterk in Werk aangeraden.

Wat was jouw hulpvraag?

Help mij met het vinden van stages, het opdoen van werkervaring en help mij te oriënteren in de verschillende beroepen die er zijn. Nu school op dit moment niet meer haalbaar lijkt, wil ik ondersteund worden in een mogelijk traject naar werk. Ik wil ook graag weten waar mijn belastbaarheid ligt op dit moment wat werk betreft. Het is hierbij belangrijk dat er stapsgewijs gewerkt wordt om overprikkeling te voorkomen. Misschien moeten we eerst een rondleiding regelen bij een bedrijf, daarna een snuffelstage en vervolgens een stageperiode afstemmen.

Wat heb je tijdens het traject gedaan?

We zijn gestart met het maken van een profielschets en een CV. Daarin hebben we mijn competenties in beeld gebracht en aandachtspunten vermeld waar een toekomstig werkgever rekening mee zou kunnen houden. Ook hebben we een interessetest afgenomen, al was wel vrij snel duidelijk dat ik erg graag Fysiotherapeut zou willen worden. We besloten dan ook dat we eerst een rondleiding of stage in deze richting zouden gaan zoeken.

Ik heb vervolgens veel sneller dan verwacht direct een grote stage van 3 maanden gelopen bij het Amphia Ziekenhuis in Breda, op de afdeling Fysiotherapie. Daar heb ik veel geleerd en gewerkt aan mijn belastbaarheid. Dit verliep erg goed en het ging me veel beter af dan vooraf verwacht; ik had minder moeite met het omgaan met vreemde mensen, met het starten in een vrij onbekende omgeving, met het aanwezig zijn in een drukke omgeving en met het meelopen met verschillende collega’s. Ik ben gegroeid in het contact maken met collega’s, ook durfde ik een praatje aan te knopen met patiënten en ze te ondersteunen met hun oefeningen en ik heb ruim anderhalf uur geconcentreerd een lezing bijgewoond, iets wat ik voorheen niet gekund zou hebben. Daarna heb ik een snuffelstage gelopen bij Fysiotherapie Praktijk  Monné in Breda. Daar kreeg ik een goede indruk van de verschillen tussen fysiotherapie in een particuliere praktijk en in een ziekenhuis.

Daarnaast zijn we ook naar het ROC Service Centrum geweest in Etten-Leur, om daar te bespreken wat mijn mogelijkheden waren om terug onderwijs te gaan volgen en welke stappen ik zou moeten zetten om uiteindelijk de opleiding Fysiotherapie te kunnen volgen. Daar zijn ook tests afgenomen.

Het traject verliep zo voorspoedig en heeft mijn zelfvertrouwen zoveel goed gedaan, dat ik de mogelijkheid om terug te keren naar school ineens weer zag zitten. We zijn daarom teruggegaan naar het Brederocollege met de vraag om daar alsnog mijn HAVO af te kunnen ronden en in hoeverre zij bereid waren om maatwerk te leveren om een herhaling van overprikkeling te voorkomen. Dit werd een heel positief gesprek; ook zij zagen nu een heel andere Arthur. Het resultaat: Ik hoop komend schooljaar daar weer te starten met onderwijs!

Waar heeft de jobcoach je bij geholpen?

Met alles wat hierboven is genoemd. Daarnaast is ze regelmatig langs geweest op stage voor evaluatiegesprekken, en heeft ze met mij uitgezocht wanneer er voor mij relevante open dagen waren voor opleidingen, waaronder die van Avans Hogeschool. Ook heeft ze contact opgenomen met het Brederocollege en heeft ze het gesprek gepland om gezamenlijk de mogelijkheden te bekijken.

Wat heb je bereikt?

Ik heb nu een duidelijk doel voor ogen waar ik naar toe wil werken, met betrekking tot onderwijs. Ik weet wat mijn belastbaarheid is op dit moment. Ik heb veel meer zelfvertrouwen en zit veel beter in mijn vel. Ik voer nu zelf meer het woord tijdens gesprekken. Ook privé gaat het veel beter: ik ben zelfs een weekje alleen naar vrienden geweest in Londen, ben gestart met badmintonnen en ik ga nu af en toe op stap met vrienden.

Hoe kijk je er op terug?

Heel positief, we hadden een duidelijk hoofddoel voor ogen toen we begonnen en dat doel is meer dan volledig bereikt! Ik weet nu welk beroep ik in de toekomst wil uitoefenen en ik wil heel graag terug naar school om dit waar te maken. Ik heb er weer zin in! Wat enorm geholpen heeft, is dat mijn jobcoach goed naar me luisterde. Ze is heel begripvol met mij omgegaan en ze was altijd heel positief. Ik ben heel blij dat ik dit traject heb mogen volgen. Fijn dat Sterk in Werk daarvoor beschikbaar is!

Deel deze pagina op